Nyårsafton 2010/2011

Idag är det sju veckor kvar till beräknad födelse. Tycker att tiden har börjat gå lite långsamt igen...
Igår var jag och Victor på Dunkers och så gick vi en runda i Helsingborg och tittade på Rean. Det var mysigt men jobbigt! Jag blev andfådd titt som tätt och så värkte mina fötter och min rygg. Har foglossning nu i ryggslutet så allting gick väldigt långsamt också. Kunde bara ta pyttesteg när vi gick. Frustrerande för en som vill att det ska gå undan:-) Brukar alltid vara den som pinnar på.
Och så är det nyårsafton idag. Det är ansträngande:-) Är mycket glad att vi ska sitta på en restaurang och bli serverade. Vet knappt om jag orkar vara med vid tolvslaget, men det får vi se! Stackars Victor som får hänga med tråkiga mig, men det får vara så. Vi är ju gravida tillsammans även om han inte får ta del av de fysiska krämporna av det:-)
En annan sak, jag tappar saker på golvet HELA tiden känns det som och det gör mig så förbannad! Antagligen tappar jag inte mer saker än innan, men det har liksom aldrig tidigare varit ett projekt att ta upp det jag tappat, det har gått av bara farten. Nu är det himla besvärligt. Ofta låter jag det bara ligga och så hoppas jag att Victor eller katten plockar upp det:-)
Vi har förresten nästan en komplett startgarderod till lillgossen nu. Har köpt lite smått och gott den senaste veckan:-) Mest nöjd är jag över ett par jättefina vita manchester-hängslebyxor. En fin blå overall har han också fått. Det mesta går i vitt och ljusblått. Lite tråkigt kanske, men jag har svårt för alla pojkiga mönster, bilar, traktorer och diverse färgbomber. Jag gillar mer enfärgat, randigt och rutigt. Det ska bli så mysigt att klä på honom alla dessa små kläder:-)

Nej, nu ska jag nog rulla upp håret på spolar tror jag inför kvällen. Det är ju trots allt ett väldigt speciellt år vi ska skifta till!:-)

22 december

Fick veta idag att jag klarat min andra tenta också, himla skönt! Fast jag visste det nästan redan, kändes som att jag kunde i princip allt när jag gjorde den. Victor fick också reda på sin tenta idag, han fick en femma! Är så stolt över honom:-)
För övrigt så har den här svanskotegrejen eskalerat. Men jag tror ändå inte att det ska vara så länge. Det tar nog ett par veckor innan kroppen vant sig vid bebisens nya position och efter det planerar jag att inte ha ont någonstans:-)
Känner att jag haft en väldig tur om man jämför med andra gravida. Vissa mår fortfarande illa i vecka 32 och har haft foglossning från vecka 10. Sen finns det ju havandeskapsförgiftning och risker för prematurfödelse och allt vad det är. För att inte tala om de som svullnar upp till oigenkännlighet om händer och fötter...

Mina gravidåkommor:

Illamående ca vecka 7-14
Foglossning ca vecka 17-19
Halsbränna (ibland olidligt jäkla frätande!)
Ryggont (lite från och till)
Foglossning ca vecka 31- (försvinner förhoppningsvis snart...)
Järnbrist
Lågt blodtryck
(det är bra, men man blir yr)

Och så detta evinnerliga kissandet...

Men detta är ju normala grejer som man står ut med.
Att man känner sig som en flodhäst ibland är ju tyvärr också något man får räkna med. Man får trösta sig med att det är vackert att vara gravidtjock!:)

Nu ska jag fortsätta att slå in julepaket!

Besök på barnmorskemottagningen

(Vecka 31+3)

Idag har vi varit hos barnmorskan och det gick bra! Jag följer tillväxtkurvan (29,5 cm från blygdbenet till livmoderns topp) och dessutom har lille gossen börjat borra ner sig med huvudet i bäckenet. Har misstänkt det eftersom sparkarna har känts annorlunda på sistone. Dessutom har jag börjat få ont i svanskotan (som om jag ramlat och slagit i den ungefär) och så blir jag ofta akut kissnödig.
Barnmorskan frågade om jag mådde bra och jag sa att jag börjar känna mig lite klumpig. Det är inte så konstigt menade hon på, eftersom jag är höggravid. HÖGGRAVID, det låter så främmande. Men ja, jag är väl det:-)
Vägde mig också och vågen visade 70,7, bara 6 hekto mer än för tre veckor sedan. Det tycker jag känns bra. Det tyder på att jag inte börjat samla på mig en massa vatten och skit (än). Antar att jag kommer gå upp en sisådär 5 kg nu i slutet när gossen (och jag?) fetar till sig lite:-)
Jag hade 100/55 i blodtryck, vilket väl är ganska lågt? Kanske därför jag blir yr och matt så lätt. Säkert därför jag svimmade sist jag var på vårdcentralen.
Den 10 januari börjar vi i en föräldragrupp, det ska bli kul! Under tre kvällar ska vi träffa andra par som är gravida och förmodligen prata förlossning, andning, amning och allt vad det är.
Imorgon ska vi träffa en handläggare på försäkringskassan och prata föräldrapenning, bostadsbidrag och lite allt möjligt som vi inte har någon koll på. Det känns bra att ta tag i det!

Tiden går så himla fort. Kanske rätt bra att vara gravid nu ändå eftersom det är så mycket som händer med jul, nyår och födelsedagar. Nackdelen är att jag känner mig dubbelt så stor i min vinterjacka. Blir irriterad nästan varje gång vi ska gå utanför dörren eftersom jag känner mig så klumpig. Och stöveljävlarna hoppar man inte bara i som man hade gjort med ett par sandaler på sommaren. Får väl sikta in mig på att vara gravid över sommaren nästa gång så får jag göra en utvärdering sen:-)

Mitt tillstånd i lite opersonliga punkter

Du är i vecka 31.
Du har gått 30 fulla veckor och 2 fulla dagar (v30+2).
Du är i 7:e kalendermånaden.
Du är i 8:e graviditetsmånaden (lunarmånaden)
Du är i trimester tre.
Beräknat förlossningsdatum Fre 18 feb 2011
Du har 67 dagar kvar till beräknad förlossning.

Orkar inte riktigt skriva något så jag lägger in denna lilla översikt över graviditeten från familjeliv.se
"Bara" 10 veckor kvar nu. Får nästan panik när jag tänker på det. Livet kommer bli så annorlunda. Veckorna går så förbannat fort också. Det är helg hela tiden tycker jag. Börjar bli nervös för att föda, det har jag inte varit innan. Det har lixom känts så avlägset. Nu känns det som att det är snart.
Ska sova nu (har sagt det i en timme) för imorgon ska jag skriva rapporten till mitt slutprojekt i fotokursen. Den ska vara inne på onsdag så det är ju verkligen i sista minuten. Men som vanligt har jag redan strukturerat upp texten, i huvudet, och då brukar det gå hyfsat fort när man väl kommer igång.

Jävlar!


9 respektive 29 veckor

Är glad att jag dokumenterat det här. Fy fan vad smal jag var! Mycket kan hända på 20 veckor. Inte konstigt att man har lite ont i ryggen och känner sig lite klumpig. Även om jag njuter av graviditeten så ska det bli rätt kul att få tillbaka den där späda kroppen. Och då ska jag njuta av den! Aldrig med ska jag klaga över att magen putar. Lägg märke till att det är en skugga på magen på första bilden som gör att den ser större ut vad den är. Och det är ju löjligt. Att jag var ÄNNU smalare än det skuggan lägger till.

Lättnad!

Fick precis reda på att jag klarade tentan i fotografihistoria! Med ganska bra marginal dessutom! Fick 46,5 och 50 var VG. Jag som trodde att chansen var liten för att jag hade klarat den. Det känns VÄLDIGT skönt i alla fall. 11,5 poäng över G-gränsen. Gu' vad duktig jag är:-)

Bakning, fotografering & svimning

Har nyss bakat pepparkakor. Jättefina blev dem!:-) Har fått riktig baknoja. Brukar inte baka annars, men jag rycks med av denna juletid. Känner mig som en liten tomtemor när jag står där i köket med förklädet och kavlar.

Annars har jag haft den sista fotograferingen inför mitt skolprojekt idag. Känns så himla skönt! Morgondagen kommer att gå åt till att redigera bilder. Badrummet jag fotograferade idag är så sjukt fint så det ska bli kul att noga kolla igenom bilderna.

För övrigt så var jag på vårdcentralen i morse för att ta lite prover, bl.a. kolla sköldkörteln och om jag kan ha b-vitaminbrist. Fyra rör tog dem och allt kändes okej till en början. Men efter typ 5 min efter provtagningen så kände jag hur jag började försvinna och allt svartnade. Sköterskorna var jättesnälla och höll upp mina ben, baddade mig i pannan och höll upp mudden som tryckte på magen. Efter ett tag blev jag mig själv igen, men det var så himla obehagligt. Har inte varit känslig för att ta prover på sistone så jag vet inte varför det blev så nu. Tror att det beror på att jag kände mig lite matt och svag redan innan jag kom till vårdcentralen. Då blir det för bra med allt blod ovanpå det.
När jag precis hade återhämtat mig fick jag veta att de hade missat ett prov, men där sa jag stopp och belägg. Det får jag göra senare.

Jaja, nu mår jag bra i alla fall!
Ikväll är Victor hos Jocke så jag ska ha en kväll för mig själv, jätteskönt:-) Ska äta fullkornsmackor med makrill och fil & müsli till kvällsmat. Kanske kokar jag ett litet ägg också!


RSS 2.0